10 myter om viktnedgång

 
1. Man går ner i vikt av att dricka äppelcidervinöger.
FALSKT: kan sänka matens GI men ingen bra metod för viktminskning.
 
2. Man blir smal av att dricka kaffe.
FALSKT: koffeinet ökar endast förbränningen lite.
 
3. Man går upp i vikt av att äta på kvällen.
NJA: man kan gå upp i vikt av att äta stora portioner nära sänggåendet och kroppen är inte gjord för att ta hand om extra energi på kvällen. Oftast har man redan ätit vad man behöver och kvällsmackan blir oftast två eller fler.
 
4. Kolhydrater som potatis, ris och bröd bör undvikas om man vill gå ner i vikt.
FALSKT: man behöver inte utesluta utan minska! Undvik en pastasallad med lite grönt i och ta inte bort alla kolhydrater då är risken stor att du tar igen de kalorierna under dagen. 1-2 dl ris eller 2-3 potatisar är lagom för att hålla vikten eller gå ner.
 
5. Skippar man frukosten går man ner i vikt snabbare.
NJA: drar man ner på kaloriintaget går man ner i vikt men risken är att man överäter senare under dagen och då förlorar man på att ta bort frukosten.
 
6. Tränar du mycket kan du äta vad du vill.
FALSKT: det kan du inte. Ju mer du tränar desto mer kan du äta men det finns gränser. Det beror på hur mycket "mycket träning" är för dig.
 
7. Ju färre kalorier du äter per dag desto mer vikt tappar du.
NJA: det är sant men äter man alldeles för lite drar man ner förbränningen och ämnesomsättningen vilket gör att man går ner långsammare än man borde göra. 
 
8. Vissa livsmedel såsom chili och jordgubbar bränner fett.
NJA: visst kan starka kryddor höja förbränningen men effekten är marginell, du bränner fett om du motionerar punkt slut!
 
9. Vegetarisk kost är smalare än icke vegetarisk kost.
FALSK: Det är den inte. Det är inte köttet som är fett utan tillbehören och vegetarisk kost kan på grund av sina oljor och nötter ibland bli fetare än icke vegetarisk kost. 
 
10. Om man dricker stora mängder vatten varje dag går man ner i vikt.
FALSKT: Man går inte ner i vikt av att dricka mycket vatten, något som man dock undviker om man får i sig mycket vatten är ätande fast man egentligen är törstig, vilket faktiskt är rätt vanligt.
 
 
Var det som ni trodde eller blev ni förvånade?
 

Kommentarer:

1 Mammalola:

Ja verkligen!

Bra tips, dock angående punkt nio så är vegetabiliska fetter långt bättre än animaliska ur ett helhetsperspektiv. De smörjer bland annat tarmarna, och likadant gällande punkt tio så bidrar mycket vattendrickande till att rensa kroppen vilket i sin tur minskar risken för att slaggprodukter binds i kroppen - indirekt främjar det alltså viktnedgång om än inte så att det kan mätas direkt på vågen :)

Kommentera här: